Translate:     NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsEspañol
Menu

Culinair en avonturen

4 oktober 2022

Welke geweldige maaltijden heb je gehad die je leven hebben veranderd? Ben je in een restaurant (zelfs een bescheiden restaurant) gaan zitten voor een salade met een bepaalde vinaigrette waar je steeds aan bleef denken? Of een sausje op een geweldig voorgerecht waar je iedereen de volgende dag op je werk over vertelde?

Die smaakcombinaties waar je niet aan kunt denken, zijn degene waar je je in wilt verdiepen. Lees meer over de maaltijd. Vraag de server of chef-kok om wat meer informatie over de kruiden, ingrediënten en methoden om iets te bereiden. Ik had ooit een scandinavisch gebakje genaamd een semla met rogge, kardemom, roos, amandel en zoete room. Ik heb deze nagemaakt in een cocktail.

Er zijn zoveel geweldige cocktailboeken – en er worden er elke dag meer toegevoegd. Liquid Intelligence van Dave Arnold, Cocktail Codex van Alex Day, Nick Fauchald en David Kaplan en The Bar Book van Jeffrey Morganthaler en Martha Holmberg zijn allemaal standaarden die ik aanraad. Imbibe van David Wondrich leidt je door de geschiedenis van veel klassieke cocktails en bevat methoden om enkele van die vroege (en heel anders uitgebalanceerde) drankjes na te bootsen.

Death & Company is een prachtig boek vol moderne klassiekers en zorgvuldig gecreëerde en uitgebalanceerde cocktails uit de gelijknamige bar. Alleen al het bladeren door het boek doet mijn cocktail spidey zin beginnen te tintelen.

En je kunt teruggaan naar de klassiekers, The Ideal Bartender, van Tom Bullock, het eerste cocktailboek geschreven door een zwarte Amerikaan, of nog verder terug naar Jerry Thomas’s The Bar-Tender’s Guide. Deze site heeft een prachtige collectie geweldige vintage cocktailboeken die je online kunt doorbladeren: EUVS Vintage Cocktail Books.